GORGONZOLA – SEROWY DIAMENT LOMBARDII
Lubicie ser gorgonzola? Nic nie stoi na przeszkodzie, by stał się składnikiem codziennych lub świątecznych potraw. Tym bardziej, że ten włoski specjał sprawdzi się zarówno w daniach obiadowych, jak i deserach.
Gorgonzola to miękki, dojrzewający, niebieski ser pleśniowy, pochodzący z północnych Włoch. Jest produkowany z surowego krowiego mleka, ma kremową konsystencję i charakterystyczny słomkowy odcień z niebiesko-zielonymi żyłkami pleśni. Według jednej tradycji początki jego produkcji sięgają 879 roku i małej miejscowości niedaleko Mediolanu o nazwie Gorgonzola. Inni twierdzą, że wywodzi się raczej z wielowiekowego ośrodka mleczarskiego w Pasturo, mieszącego się w pobliżu jeziora Como. Oba te miejsca łączy jedno – znajdują się w Lombardii. I to właśnie ten region jest uznawany za „ojczyznę” gorgonzoli, której sława sięga już daleko poza Europę.
Ser z certyfikatem
Najwyższej jakości sery gorgonzola, tworzone zgodnie z oryginalną recepturą, do dziś produkowane są przede wszystkim w Lombardii, ale także w Piemoncie. Obydwa te regiony wytwarzają gorgonzolę z unijnym certyfikatem Chronionej Nazwy Pochodzenia DOP (Denominazione di Origine Protetta). Kupując produkty opatrzone tym symbolem, mamy pewność, że powstały na ściśle określonym terytorium i posiadają silny związek z lokalnymi tradycjami rolniczymi. Warto zwrócić na to uwagę, by mieć pewność dobrego wyboru.
Dwa oblicza gorgonzoli
Wyróżniamy dwie odmiany gorgonzoli – łagodniejszą i ostrzejszą. Różnią się one nie tylko smakiem, lecz także konsystencją i wyglądem. Pierwsza z nich (Gorgonzola Dolce DOP) dojrzewa krócej, jest słodsza i ma delikatną, kremową strukturę z nutą maślaną. Druga odmiana (Gorgonzola Piccante DOP) jest bardziej wyrazista i lekko pikantna – dojrzewa kilka tygodni dłużej, więc jest też twardsza i można ją kroić w kostkę.
Dania w dobrym stylu
Różnice między odmianami gorgonzoli zwiększają jej potencjał kulinarny. Na całym świecie ten włoski ser wykorzystuje się zarówno do dań prostych, jak i bardziej złożonych – nie tylko obiadowych, ale i deserów. Gorgonzola nadaje potrawom unikalnego smaku i aromatu, więc jest doskonałą bazą m.in. do sosów i farszu. Bardzo dobrze sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji i uroczystości w akompaniamencie włoskiego wina, ale może być też tym składnikiem, który zagości u nas częściej i urozmaici codzienne, domowe menu.
Poznajcie 10 dań przygotowanych na bazie sera Gorgonzola DOP:
- Kruche tartaletki z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, tymiankiem i gorgonzolą (MakeCookingEasier.pl)
- Tarta z ciasta francuskiego z gruszką i gorgonzolą
- Sałata z orzechami pekan, żurawiną suszoną, jabłkiem i serem gorgonzola
- Polędwiczka z kurczaka, w sosie gorgonzola, z pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami, bekonem
- Chrupiące dyniowe kuleczki nadziewane gorgonzolą
- Omlet z boczniakami, gorgonzolą i rukolą
- Fasola na winie z karmelizowaną cebulką, pomidorkami cherry, zapiekana pod gorgonzolą
- Ciasteczka z gorgonzolą, migdałami i tymiankiem
- Sernik z gorgonzolą, orzechami pistacjowymi i figami (AniaGotuje.pl)
- Sernik 4 sery – quattro formaggi (Rozkoszny.pl)
Przepisy zostały opublikowane w ramach projektu promocyjnego sera Gorgonzola DOP polskiego biura Italian Trade Agency.
O Italian Trade Agency
ITA – Italian Trade Agency jest agencją rządową, która wspiera rozwój biznesowy firm za granicą i promuje przyciąganie inwestycji zagranicznych do Włoch. Dzięki zmotywowanej i nowoczesnej organizacji oraz rozległej sieci biur zagranicznych, ITA zapewnia informacje, pomoc, doradztwo, promocję i szkolenia włoskim małym i średnim przedsiębiorstwom. Korzystając z najnowocześniejszych wielokanałowych narzędzi promocji i komunikacji, działa na rzecz promocji Made in Italy na świecie.