p r warszawa
Tworzymy przyjazną przestrzeń komunikacji
firmy pr warszawa
Działamy spójnie ze strategią marki
agencja pr warszawa
Budujemy relacje, opieramy się na zaufaniu

GORGONZOLA – SEROWY DIAMENT LOMBARDII

Lubicie ser gorgonzola? Nic nie stoi na przeszkodzie, by stał się składnikiem codziennych lub świątecznych potraw. Tym bardziej, że ten włoski specjał sprawdzi się zarówno w daniach obiadowych, jak i deserach.


Gorgonzola to miękki, dojrzewający, niebieski ser pleśniowy, pochodzący z północnych Włoch. Jest produkowany z surowego krowiego mleka, ma kremową konsystencję i charakterystyczny słomkowy odcień z niebiesko-zielonymi żyłkami pleśni. Według jednej tradycji początki jego produkcji sięgają 879 roku i małej miejscowości niedaleko Mediolanu o nazwie Gorgonzola. Inni twierdzą, że wywodzi się raczej z wielowiekowego ośrodka mleczarskiego w Pasturo, mieszącego się w pobliżu jeziora Como. Oba te miejsca łączy jedno – znajdują się w Lombardii. I to właśnie ten region jest uznawany za „ojczyznę” gorgonzoli, której sława sięga już daleko poza Europę.


Ser z certyfikatem

Najwyższej jakości sery gorgonzola, tworzone zgodnie z oryginalną recepturą, do dziś produkowane są przede wszystkim w Lombardii, ale także w Piemoncie. Obydwa te regiony wytwarzają gorgonzolę z unijnym certyfikatem Chronionej Nazwy Pochodzenia DOP (Denominazione di Origine Protetta). Kupując produkty opatrzone tym symbolem, mamy pewność, że powstały na ściśle określonym terytorium i posiadają silny związek z lokalnymi tradycjami rolniczymi. Warto zwrócić na to uwagę, by mieć pewność dobrego wyboru.


Dwa oblicza gorgonzoli

Wyróżniamy dwie odmiany gorgonzoli – łagodniejszą i ostrzejszą. Różnią się one nie tylko smakiem, lecz także konsystencją i wyglądem. Pierwsza z nich (Gorgonzola Dolce DOP) dojrzewa krócej, jest słodsza i ma delikatną, kremową strukturę z nutą maślaną. Druga odmiana (Gorgonzola Piccante DOP) jest bardziej wyrazista i lekko pikantna – dojrzewa kilka tygodni dłużej, więc jest też twardsza i można ją kroić w kostkę.


Dania w dobrym stylu

Różnice między odmianami gorgonzoli zwiększają jej potencjał kulinarny. Na całym świecie ten włoski ser wykorzystuje się zarówno do dań prostych, jak i bardziej złożonych – nie tylko obiadowych, ale i deserów. Gorgonzola nadaje potrawom unikalnego smaku i aromatu, więc jest doskonałą bazą m.in. do sosów i farszu. Bardzo dobrze sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji i uroczystości w akompaniamencie włoskiego wina, ale może być też tym składnikiem, który zagości u nas częściej i urozmaici codzienne, domowe menu.


Poznajcie 10 dań przygotowanych na bazie sera Gorgonzola DOP:


Przepisy zostały opublikowane w ramach projektu promocyjnego sera Gorgonzola DOP polskiego biura Italian Trade Agency.


O Italian Trade Agency

ITA – Italian Trade Agency jest agencją rządową, która wspiera rozwój biznesowy firm za granicą i promuje przyciąganie inwestycji zagranicznych do Włoch. Dzięki zmotywowanej i nowoczesnej organizacji oraz rozległej sieci biur zagranicznych, ITA zapewnia informacje, pomoc, doradztwo, promocję i szkolenia włoskim małym i średnim przedsiębiorstwom. Korzystając z najnowocześniejszych wielokanałowych narzędzi promocji i komunikacji, działa na rzecz promocji Made in Italy na świecie.








firmy pr warszawa

ul. Włodarzewska 59D/35
02-384 Warszawa

mail: kontakt@4public.pl
tel: +48 691 360 576

Zapraszamy do kontaktu !

Zaufali nam

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin

© 2016 4Public.pl Agencja PR Warszawa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności.