REKORDOWY ROK DLA KOMISJI WINIARSKIEJ REGIONU TEJO
W 2020 r. Komisja Winiarska Regionu Tejo (CVR Tejo) certyfikowała ponad 6 mln litrów wina więcej niż w roku poprzednim. Tym samym zbliżyła się do certyfikacji na poziomie 30 milionów litrów wina rocznie.
Dotychczasowy plan rozwoju certyfikacji win w portugalskim regionie Tejo zakładał, że taki wzrost uda się osiągnąć najwcześniej na koniec 2023 r.
Rok 2020 był trudny dla branży winiarskiej, biorąc pod uwagę ograniczenia w funkcjonowaniu sektora HoReCa. Zamknięcie winebarów, restauracji i hoteli osłabiło kanał on-trade, ale przyczyniło się do wzrostu sprzedaży wina w sklepach spożywczych, dyskontach, supermarketach i przez Internet. Miało to też wpływ na rodzaj certyfikowanych win – w kanale off-trade lepiej sobie radzą wina z oznaczeniem Vinho Regional Tejo niż wina DOC Tejo i był to jeden z powodów, dla których ich udział w ogólnej liczbie jest większy – powiedział Luís de Castro, prezydent Komisji Winiarskiej Regionu Tejo.
Największy wzrost odnotowano w miesiącach styczeń-kwiecień. Wówczas liczba certyfikowanych win wzrosła aż o 76% w stosunku do pierwszych czterech miesięcy 2019 r.
Więcej informacji na stronie: www.winaztejo.pl